Meteen naar de inhoud

Het Geluid van Noord

Hoe weet jij met je ogen dicht dat je in jouw buurt bent?

“Al vijf jaar lang is het heien het enige wat je hoort.”

“Ik hoor de buurman vaak zingen, dat maakt me vrolijk!”

“Vogels hoor je hier niet meer. Dat geluid mis ik echt, waar zijn de vogels toch gebleven!?”

Overal heb je stadsgeluiden, maar welke geluiden horen echt bij de Van der Pekbuurt in Amsterdam Noord? Iedereen beleeft geluid anders. Wat de een irritant vindt, ervaart de ander als een geluid dat er gewoon bij hoort. De klep van de pont die dichtklapt, het heien in het steeds groter groeiende Noord, spelende kinderen. Allemaal buurtgeruis.
Voor Het Geluid van Noord trokken Marte en Marijke de buurt in om verhalen te verzamelen. Ze hoorden kleine ergernissen en poëtische belevenissen, burenruzies en herinneringen aan het muziekje van de ijscokar. Van alle verhalen samen maakten Marte en Marijke een kunstwerk rond een boom op het Van der Pekplein. In tekst en kleine tekeningen geven ze de ervaringen van de buurtbewoners weer. Zodat iedereen ze kan bekijken en lezen.

Wil je alle verzamelde verhalen lezen kijk dan op: https://www.lijm-lab.nl/kunstproject/verhalen-over-het-geluid-van-noord/

Impressies

Maker

Lijm-lab

In het project Mooimakers komen een aantal van Lijm-labs idealen samen: Onderzoek doen naar wat er leeft in een buurt en ideeën uitwisselen door samen iets te maken. Met verbeelding de buurt een beetje mooier maken. Wij hebben genoten van deze fantasievolle zoektocht naar Het Geluid van Noord.
www.lijmlab.nl

Maker

Marte Haverkamp, kunstenaar

Mooimakers is voor mij samen leren en iets moois creëren, een geweldig project om aan mee te werken! Nieuwsgierig als ik ben naar verhalen van mensen en ideeën van de jongeren maakt dat het Geluid van Noord echt een kunstwerk door en voor de buurt is geworden. Waarbij ik hoop dat het zorgt voor verbinding, dat mensen meer samen naar hun buurt gaan luisteren.
www.studiomarte.nl

De jongeren

Marijke Bot

Het is interessant om mee te doen aan MooiMakers omdat je het hele maakproces meemaakt. Beginnend met niets denk je na over ontelbaar mogelijkheden om iets waardevols neer te zetten. Vervolgens los je samen alle problemen op waar je onderweg tegen aanloopt. Werken in groepsverband geeft meer vertrouwen en kracht om het doel uiteindelijk te bereiken."
www.lucibratio.com