Meteen naar de inhoud

Buurtonderzoek & Conceptvorming

Het project MooiMakers speelt zich af in Oud Noord. Dit oudste woon- en werkgebied van Noord, bestaande uit wijken en buurten als Volewijck, Van der Pekbuurt, Bloemenbuurt, Vogelbuurt, IJplein en het te ontwikkelen Hamerkwartier, kent een enorme verscheidenheid aan sfeer en geschiedenis. Ter voorbereiding op het bedenken van kunstwerken en het zoeken van precies de juiste locatie, hebben de jongeren van MooiMakers onder leiding van maker Amber Beernink de buurt verkend. Al lopend of op de fiets zijn de mooie en lelijke kanten van Noord gefotografeerd en in kaart gebracht, daarbij geholpen door oude en nieuwe buurtbewoners die geïnterviewd zijn op straat.

Al die uitspraken, meningen en observaties hebben geleid tot vele ideeën over wat je zou kunnen maken in deze buurt: van pauwen in het Noorderpark tot een glijbaan van afvalmateriaal. Uiteindelijk hebben de jongeren en makers o.l.v. Makers aan het IJ een selectie gemaakt en teams samengesteld om de gekozen plannen verder uit te werken. Het resultaat is te zien op de volgende pagina’s maar vooral ook op straat

Dus bekijk de kaart en wandel of fiets langs de kunstwerken van MooiMakers in Oud Noord.

MooiMakers concepten

Buurtonderzoek heeft geleid tot 20 kunstconcepten. Hiervan zijn er 5 verder uitgewerkt en uitgevoerd.

Buurtonderzoek per wijk

Ons team is langs de verschillende wijken in Amsterdam-Noord geweest om bewoners te spreken. Deze kaart geeft het resultaat weer van dat buurtonderzoek per wijk. 

Typisch Amsterdam-Noord

Een ander resultaat uit het buurtonderzoek is deze kaart, waarbij buurtbewoners uitspraken doen die kenmerkend zijn voor Amsterdam-Noord. 

Het proces in beeld

Amber Beernink

Novamber
Het was ontzettend leuk om deze jongeren te mogen begeleiden bij het buurtonderzoek, de conceptontwikkeling, de uitwerking van de ontwerpen en de uitvoering. Iedereen kon eigen kwaliteiten inzetten en zich ontwikkelen in het maakproces. We hebben het echt samen gedaan.

Als maker was het ook een interessant proces. Het is al inspirerend om te kunnen werken met bestaande elementen in de openbare ruimte. Maar dit project is uniek omdat we met kunst in de openbare ruimte ook sociale kwesties kunnen aankaarten, en daarmee de buurt mooier kunnen maken.

Eva van der Graaf, student Internationale Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht

Gedurende het project MooiMakers heeft onderzoeker Eva van der Graaf een scriptie geschreven over het project. Haar onderzoeksvraag luidde: “Wat kan publieke kunst betekenen voor de buurt Amsterdam-Noord?”. Zij interviewde 11 mensen: beleidsmakers van de gemeente Amsterdam en Utrecht, buurtbewoners uit Noord, makers en jongeren van MooiMakers.

Uit haar onderzoek blijkt dat publieke kunst een instrument kan zijn voor sociale verbinding tussen mensen in de buurt. De betekenis van een publiek kunstwerk groeit als bewoners betrokken worden en het kunstwerk zich richt op de thematiek die in de buurt speelt. Het maken van een publiek kunstwerk levert ook een bijdrage aan de ontwikkeling van de jongeren die meedoen aan MooiMakers. Zij gaan sociale verbindingen aan, leren nieuwe technische vaardigheden en kunnen bovendien hun ideeën en gevoelens vormgeven. De jongvolwassenen geven aan dat ze er toe doen in het project en dat het hen stimuleert om plannen te maken voor de periode na MooiMakers. Goede begeleiding door makers is hierbij belangrijk. Een aanbeveling die Eva doet vanuit het onderzoek is het maken van een koppeling tussen de verschillende kunstwerken, om de publieke kunst nog meer waarde te geven. Deze aanbeveling is door Makers aan het IJ meegenomen en vertaald naar een verbindende route tussen de kunstwerken.