Meteen naar de inhoud

Geschiedenisroute

Op zeven locaties in de publieke ruimte van Amsterdam Oud Noord verschijnen kunstprojecten van MooiMakers. In ons geschiedenisproject hebben we het verleden van de verschillende locaties bestudeerd. Bij elke kunstproject geven we een korte impressie – in woord en beeld – van de geschiedenis van de buurt en vertellen we hoe het er nu voor staat. Duidelijk wordt dat Amsterdam Noord in de afgelopen tientallen jaren aan sterke veranderingen onderhevig is. De geschiedenisroute, die begint bij het Filmmuseum Eye en eindigt bij de Zamenhofstraat, kan gewandeld of gefietst worden en is circa 5km lang. Vanuit het centrum is de route bereikbaar via het Buiksloterveer en het Oostveer aan de Zamenhofstraat.

Kaart wandel- en fietsroute (5 km)

Impressie industrie, scheepswerven en bedrijven in Noord, rond 1950. Beeld Frits Prior, Historisch Centrum Amsterdam Noord.

Maker

Sigrid van Essel

Sinds 1997 heb ik mijn atelier aan de Zamenhofstraat. De afgelopen 25 jaar heb ik veel over de stadsontwikkeling van Amsterdam geschilderd. In 2017 was ik betrokken bij de oprichting van Makers aan het IJ. Het project MooiMakers past goed in de filosofie van de stichting, omdat het onze verbondenheid met de buurt toont. Binnen dit project gaat mijn interesse speciaal uit naar de geschiedenis van Amsterdam Noord.

Maker

Monique Rietbroek

Als (interieur)architect en tentoonstellingsontwerper combineer ik conceptueel denken, inhoud, vormgeving en praktische uitvoerbaarheid. Precies deze aspecten werden ten volle getest in het project MooiMakers: hoe maak je van niets iets? Hoe ontstaat er uit een onbegrensde berg van ideeën een gezamenlijk plan? Hoe krijgt ieder de ruimte om ook zelf iets moois te maken? Zeer motiverend hierbij was de energie en de volhardendheid van de jongeren en de makers!

De jongeren

Dilara Kivanç

Het hele proces heeft mij geholpen met het ontdekken van mijn passies. Het was zo gezellig, uitdagend, inspirerend en leerzaam dat ik dit nóg 100 keer zou doen. Ik hoop dat wij met ons eindresultaat ook andere mensen kunnen inspireren.

Met dank aan:

Adri Doorneveld (historisch advies en verhalen)
Historisch Centrum Amsterdam Noord (historisch beeldmateriaal)
Stadsarchief Amsterdam (historisch beeldmateriaal)
Frits Prior, HCAN (film vogelvlucht Noord)
Saretta Patti (buurtbewoner)
Emily van Baaren, Pieter Streefkerk (vioolspel Dick Kattenburg)
Erika Waardenburg, Academie Muzikaal Talent
Eleonore Pameijer, Leo Smit Stichting