Meteen naar de inhoud

Unus Mundus

Unus Mundus is een creatie van Renata Mandić (kunstenaar en musicus) en Dilara Kivanç (studente). Het duo werkte samen aan het project Mooimakers. Aanvankelijk ontwikkelde het een serie driedimensionale werken met origami als uitgangspunt. Deze vertaalden zich vervolgens in een concept voor een hedendaagse grootschalige sculptuur die verwant is aan het veelvlak dat Albrecht Dürer afbeeldde in zijn mysterieuze gravure Melencolia I (1514). Zoals de naam doet vermoeden, is Unus Mundus een eerbetoon aan het concept van “één wereld” dat minstens zo ver teruggaat als Plato’s allegorie van de grot. Het werk gaat over de relatie tussen uiterlijk en innerlijk proces, het evenwicht van het bestaan.

Aanvankelijk wordt het oog getrokken door de lichtreflectie van de naast elkaar geplaatste geometrische oppervlakken. Het is een optisch kristal dat dichterbij komt. De heldere vorm gaat een polytonale dialoog aan met caleidoscopische lichtreflecties en kleurovergangen. Net als in Alice In Wonderland verliest de schaal zijn maat en buigt de tijd om, waardoor je wordt ondergedompeld in een ruimtelijke indruk van onderlinge afhankelijkheid en het poëtische idee van hyperspace.

Tentoongesteld op: 
Hamerkopterrein

3D modeling:
Masha Soetekouw – Soetekouwontwerpt. Ruimtelijk ontwerper, Dilara Kivanç & Renata Mandić

Modelbouw:
Ops Plastics B.V. & Renata Mandić

Sponsor:
ChameleonLAB – Sponsor van Dichroic film

Impressies

Maker

Renata Mandić

Renata Mandić verbindt kunst met andere onderzoeksgebieden, gebruikmakend van specifieke concepten uit de geometrie, natuurkunde, systeemtheorie, cultuurgeschiedenis en architectuurgeschiedenis. Haar werk verschijnt in verschillende vormen, zoals installatie, sonische omgeving, hedendaagse muziekcompositie, schilderij, sculptuur of tekst. Deze assemblage stelt haar in staat grenzen te verleggen, experimenten aan te moedigen en creatieve expressie te verkennen door middel van kritiek op kwesties rond plaats, belichaamde herinnering, tijd en saamhorigheid.
www.renatamandic.com

De jongeren

Dilara Kivanç

Dilara Kivanc kwam bij Mooimakers via DOCK en hielp bij het organiseren van een talentenjacht voor jongeren. Ze heeft veel verschillende interesses, dus dacht ze er niet over na om mee te doen. Ze is geïnteresseerd in het verkennen van verschillende kunstvormen, en dit project heeft die interesse alleen maar versterkt. Het plan is dan ook om dit voort te zetten naast de opleiding die ze volgt: Built Environment aan de Hogeschool van Amsterdam.